יום שני, 10 באוגוסט 2020

גילוי מרצון

 

מהו גילוי מרצון בהיבט מיסוי?

רשות המיסים מפעילה נוהל של גילוי מרצון במטרה לעודד סוגים שונים של נישומים לתקן את הדיווחים שלהם. מאחורי האפשרות הזו עומדת בין היתר ההנחה שלפיה רבים מעבירים דיווחים שגויים לרשויות המס כדי להימנע ולצמצם את חבות המס, זאת למרות שבשלב מסוים בחייהם הם עשויים להגיע למסקנה שמדובר בטעות. חוץ מזה, המטרה של גילוי מרצון היא כאמור לעודד את אותם נישומים שעברו עבירות על חוקי המיסים לדווח נתוני אמת כדי להימנע מנקיטת הליכים פליליים.

במילים אחרות, נישומים מכל סוג שעומדים בתנאים מסוימים שמפורטים בנוהל גילוי מרצון – יכולים לתקן דיווחי מס שגויים וזאת בלי שיינקטו מולם אף סוג של צעדי ענישה. כפועל יוצא מכך, יש ציפייה שהרבה אנשים יגיעו ויעבירו את הדיווחים הנכונים. אבל מלבד העברת הדיווח הנכון כאקט מוסרי וחברתי, האינטרס של אותם נישומים גם צריך להיות להימנע מסנקציות פליליות ואחרות.


למה המדינה מעודדת נוהל גילוי מרצון?

האמור לעיל מעלה את השאלה לגבי האינטרס של המדינה בנוהל מהסוג של גילוי מרצון. מצד אחד, ברור למה הנישומים צריכים את הנוהל הזה ובאיזה אופן הוא יכול לשרת את האינטרס המסחרי שלהם בטווח הקצר ואת האינטרס האישי שלהם בטווח הארוך. מצד שני, יש כאלה שיפקפקו באפקטיביות של נוהל גילוי מרצון ואף ישאלו מדוע צריך לתת הטבה לכאלה שכבר בזמן אמת לא העבירו דיווחי מס מדויקים.

התשובה היא שהמדינה משתמשת בנוהל של גילוי מרצון בשביל לייצר לעצמה עוד הכנסות. מבחינת המדינה, עדיף כעת לוותר על ענישה כנגד אותם עבריינים שלא דיווחו נתוני אמת, בתנאי שהם יעבירו דיווחים נכונים. בפועל, על אותם דיווחים נכונים הנישומים גם נדרשים לשלם מס הכנסה במלואו.